Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir çalışmaya göre, Alzheimer hastalığı önümüzdeki yıllarda tüm dünya da ciddi bir sağlık sorunu haline gelecek. Şu anda dünya genelinde 38 milyon kişi Alzheimer hastası ve 2030 yılında bu sayının 65 milyona, 2050 yılında ise 85 milyona çıkması tahmin ediliyor.
Araştırmaya göre, Alzheimer daha çok gelişmiş ülkelerin hastalığı. Ve bu sebeple, 2030 yılında 65 milyon olması tahmin edilen Alzheimer hastalarının % 58’nin gelişmiş ülkelerden olması bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise bu rakamların çok daha yüksek olacağı belirtiliyor. 2010 yılında 4,7 milyon Alzheimer hastası olan ABD de, 2050 yılında bu sayının 3’e katlayıp, 13,8 milyona erişeceği ifade ediliyor.
Türkiye’de ise 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu, önümüzdeki 30-40 yıl içinde bu sayının hızla artacağı ve Alzheimer’ın önemli bir sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir.
Halk arasında ‘’ bunama’’ olarak ta bilinen Alzheimer hastalığı, genel olarak 65 yaş üstü insanlarda görülür. Hastalığın en önemli belirtisi, kişide unutkanlığın başlamasıdır. Erken belirtilerden bir diğeri ise davranış problemleridir. Hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan yakın zamanla ilgili küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekte ve genetik faktörlerin etkili olduğu ifade edilmektedir.
Kaynak: Journal of Neurology- Şubat- 2013
|