Güzel bir uyku kadar insanı iyi ve dinlenmiş hissettiren başka bir şey var mıdır?
Uykunun sağlık için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. İngiltere de yapılan bir araştırmada, uykunun insanın stres ile baş etmesinde ve bağışıklık sisteminin dirençli olmasında kilit rol oynadığı kanıtlandı. Araştırmada, az uykunun yüzlerce gene (700) zarar vererek, onların görevlerini tam olarak yerine getirememelerine neden olduğu vurgulandı. Az uyuyan kişinin, gün içinde stres ile çok baş edemediği, kendini daha zayıf ve kırılgan hissettiği açıklandı. Yine az uykunun, kalp krizi, diyabet, obezite ve depresyon gibi birçok hastalığı da tetiklediği belirtildi.
Araştırmada, 5 saatten daha az uyuyan insanların ölüm risklerinin, yeteri kadar uyuyan kendi yaşıtlarına göre % 15 daha yüksek olduğu vurgulandı. Yine, 8,5 saat uyuyanlarda, 1.855 tane genin aktivitelerinde artış olduğu ve bu genlerin bir günlük hayat döngülerini tamamlayabildikleri, fakat az uyuyanlarda ise 400 tane genin bir günlük hayat döngülerini tamamlayamadıkları görüldü.
Peki az uyku neden obeziteliği ve depresyonu tetikliyor? Az uyuyan insanlar daha mı çok yiyorlar?
Az uykunun, vücuttaki şeker düzenlenmesini ve şekeri düzenleyen insülinin çalışmasını bozarak şişmanlığa yol açtığı yönünde bulgular vardır. Uykusuzluk ayrıca, Leptin ve Ghrelin denilen, iştah ve açlık duygularını dengeleyen hormonların da çalışmasını bozarak şişmanlığa yol açmaktadır.
En sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardan olan depresyonda, hastaların önemli bir kısmında uyku bozuklukları görülmektedir. Ayrıca, depresyonlu hastaların bir kısmı çok yemekte, özellikle karbonhidratı yüksek besinler tüketmektedirler. Uzun süreli uykusuzluklar, vücudun doğal dengelerini etkileyerek, depresif şikâyetlere yol açabilir.
Kaynak: journal of Proceedings of the National Academy of Sciences
|