King’s College’den Helen Fisher, Warwick Universitesinden Prof.Dieter Wolke ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada çocukluk çağında çok sık gece kabusları gören çocukların , ergenlik dönemine geldiklerinde akranlarına göre 1,5 ile 3,5 kere daha sık psikotik deneyim yaşama olasılıkları olduğunu göstermiştir.
Gece çok sık kabusla uyanan bu çocuklarda ergenlik döneminde halüsinasyon ve aralıklı mantık dışı düşünce yaşama sıklığı artmaktadır.
Kabuslar çocuklarda sık görülebilir ve yaşları arttıkça azalmaktadır. Uykunun ikinci yarısında ve uykunun REM denilen rüya gördüğümüz döneminde oluşmaktadır. Çocukların dötte üçü her yıl kabus görmektedir. Sık ve devam ederek ergenliğe doğru azalmayan kabuslar risk oluşturmaktadır. Çocuklar normalde uykunun herhangi bir saatinde kabus görür ancak yaşı büyüdükçe uykunun ikinci yarısında yani sabaha karşı kabuslar görürler.
Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç.Dr.Armağan Samancı “Çocukların uyku ortamını daha sağlıklı hale getirmek , sessiz ortamlar sağlamak, gece odalarında onları uyanık tutacak televizyon, bilgisayar oyunları gibi ilgi çekicileri kaldırmak ve gece şekerli içecekler içmelerini engellemek yardımcı yöntemler olarak önerilmektedir. Çocukların her gün belirli saatte uykuya dalmaları da uyku sağlığı açısından önemlidir.
Kaynak: SLEEP-2014
|