Yaşlılıkta özellikle 65 yaş sonrasında en büyük problem , vücut sağlıklı olsa bile beynin hızlı yaşlanması.
Özellikle Alzheimer Hastalığı dediğimiz “Bunama “nın bir tipi , yaşlanan insanların en büyük korkusu olmaktadır. Beyin yaşlanmasına bağlı “Bunama “nın bir diğer tipi de Vasküler(damarsal) Bunama yani damar sertliğine bağlı beynin iyi beslenmemesi ve hücre ölümüne bağlı “Bunama “ dır.
Bu olumsuz gelişimlerden beyni korumak için geliştirilen MIND diyeti ( Sinir Sistemi Hasarını Önleme Diyeti) bu konuda etkin olmaktadır.
MIND diyeti, Akdeniz tipi diyet ile Hipertansiyonu önlemeye yönelik diyet karışımıdır. Akdeniz tipi diyet, özellikle kalp sağlığı için önerilmektedir ve zeytinyağı, tam buğday ekmeği, sebzeler, patates, meyve, balık, kuruyemiş ve salatayı önermekte ancak tam yağlı süt ürünleri ile kırmızı eti önermemektedir.
Hipertansiyonu önlemeye yönelik diyet ise tam buğday ekmeği, sebzeler, bakliyat, tuzu azaltılmış süt ürünleri, meyve, balık, kuruyemiş ve salatayı önermekte ancak yağ, şeker ve tuzu kısıtlamaktadır.
İşte MIND diyeti bu her iki diyetin önerdiklerini içermekte ama kırmızı et, et ürünleri, hazır gıda, kızartılmış gıda, peynir, yağ, börek ve tatlıları kısıtlamaktadır.
1997 de başlayan Rush Hafıza ve Yaşlanma Projesinin (MAP ) bir parçası olarak 1545 yaşlının dahil edildiği çalışmada , MIND diyetinin ( Sinir Sistemi Hasarını Önleme Diyeti) Alzheimer Hastalığı gelişimini (Bunama) % 53’e varan oranlarda önleyebildiği fark edilmiştir.
Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç. Dr. Armağan Samancı “ Martha C. Morris ve arkadaşlarının çalışması , sağlıklı yeme alışkanlığının beyin üzerindeki olumlu etkisinin önemli olduğunu göstermesi açısından dikkat çekicidir.
Bunun aksi olan gıda katkı maddeleri ile dolu hazır gıda, fast-food, pizza, hamburger, bisküviler, çeşit çeşit renk renk şekerli gıdalar, şekerli ve renkli içecekler ve aşırı yağlı gıdalar da beyin sağlığımızı da bozmaktadır.
Kişiler doyum ve tat dürtülerine kapılarak vücut ve beyin sağlıklarını riske etmektedirler.”
Kaynak: Alzheimer's & Dementia - 2015
|