Tweet

ÖFKE KONTROLU

 



Öfke ruh halimizin bir dalgalanmasıdır. Hafif bir sinirlilikten yıkıcı bir patlamaya kadar değişik şiddetlerde ortaya çıkabilmektedir.

Yani öfkenin asıl kaynağı, bizim öfkeye eğilimli mizacımızdır. Doğal olarak çevrede bu öfkeyi tetikleyen nedenler vardır. Bazılarımız diğerlerine göre tahammülü daha azdır. Bazıları da duyguların çok iyi anlaşılmadığı ve birbirlerine öfkelerini yansıtan ailelerden geldikleri için öfke kontrolleri pek iyi değildir.

Öfkenin rahatlattığı düşüncesi yanlış bir çıkarsamadır. Öfke kontrol edilmediği zaman, kendimize ve ilişkilerimize önemli zararlar vermektedir.

Öfkenin nasıl oluştuğunu aslında kademe kademe fark edebiliriz. Öncelikle iç dünyamızda takıntı yaptığımız kızgın bir düşünce gelişir, sonra bir gerginlik oluşmaya başlar , bedensel olarak kalp atışları, solunum sıklığı ve vücut ısısı hissinde artış olmaya başlar ve bunların sonunda da tartışma, saldırma , bir şeye zarar verme yada kaçma davranışı gelir.

Öfkeyi kontrol için birinci aşama, kızgın düşünceleri kontrol etmektir. Öfkeli bireyler , başkalarının onları eleştirdiği düşüncesine sahiptirler ve söylenenleri onlara yönelik diye algılarlar ve çabuk kırılırlar. Genelde olumsuz düşünen yapıları vardır ve olumlu noktaları görmeleri daha azdır. Öfkeli bireylerin , etraflarındakilerden beklentileri de çok fazladır ve ya hep ya hiç yada her şeyi siyah yada beyaz gibi keskin sınırlar içinde görürler. Onun içinde bir anda iyi dedikleri, onlar için kötü de olabilir.

Bundan dolayı öfkeye sebep olan düşünceleri kontrol etmenin en önemli yolu; öfkeye sebep olan düşünce şeklimizi fark etmek ve onların yanlış yada abartılı olabileceğini sorgulamaktır. Öfkemizin azalmasını sağlayan düşünceleri engelleyen, karşı düşünce ve inanışları da sorgulamak gerekir. Ayrıca sizi kızdıran diğer bireyin konuşmasını sonuna kadar bekleyip onun ne söylemeye çalıştığını anlamaya çalışmak yada söylediğinin arkasındaki duyguları hissetmek de öfkeye sebep olan düşünceyi durdurur.

Öfke yerine duyguları ve o insana karşı hissettiklerini açıkça anlatmak da öfkeyi önler. Karşımızdaki insan da korkmuş, kırılmış ve sevilmediği hissine kapılmış olabilir ve bu duyguların etkisinde tepkileri olabilir.

Ayrıca stresli bir yaşam tarzı da öfkeyi hazırlar. Düzenli uyuma, gevşeme ve düzenli yemek ve egzersizler de öfkeyi dindirir. Öfke ile başlayan ve öfkeyi arttıran bedensel fiziksel şikayetleri azaltmak için, kişiyi gevşeten müzik, yürüme, nefesi kontrol etme , onu rahatlatan kitaplar okuma da önemlidir.

Kendimiz anlarken karşımızdakini de anlamak , söyleneni değil de derindeki anlamı fark etmek , içimizdeki öfkeyi kusmak için fırsat aramak değil onu çözmek , karşımızdakinin bize yansıyan öfkeli duygularının etkisine girmemek için uzak durmak , öfke dindirici yaklaşımlardır.






Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler

Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler

  Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler
İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler

İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler

İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler
Evliliğinizin geleceğini tahmin eder Evliliğinizin geleceğini tahmin eder

Evliliğinizin geleceğini tahmin eder

Evliliğinizin geleceğini tahmin eder
Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun

Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun

  Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun