Üniversiteye başlangıç, öğrencilerde yeni bir heyecanın yanı sıra aynı zamanda sıkıntı ve stresinde arttığı bir dönemdir.
Öğrenciler ailelerinden ayrılmış ve artık daha bağımsız bir yaşama geçmişlerdir. Birçok sorunu kendileri çözme konumunda da kalmaktadırlar. Aynı zamanda zorlu bir sınav döneminden de geçmişler ve kendi eş değerlerindeki arkadaşları ile yarışma konumuna da girmişlerdir. Artık daha ciddi ilişkileri de başlamış ve bununda olumlu ve olumsuz gelişmeleriyle de baş etmek konumunda kalmaktadırlar. Para konusundaki sıkıntıların yanı sıra, sosyal olarak kendilerini göstermeleri gereği ve geleceğe ait kaygılar da yük olarak hissedilmektedir. Tüm bunlar ve öğrencilerin yaşadığı bireysel sorunlar , üniversite öğrencilerinde psikiyatrik problemlerin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Yurtdışında 18 üniversitede yapılan bir anket çalışmasında (Priory ,2014) , 18-25 yaş grubu öğrencilerin yarısı, ruhsal durumlarının arkadaş ve sosyal ilişkilerini etkilediğini söylemiştir. Her 6 öğrenciden birisi psikiyatrik sorunlarını arkadaşları ile paylaştıkları zaman , arkadaşlarının onlardan uzaklaştığından yada sorunlarını ciddiye almadıklarından bahsetmiştir.
Gerçi öğrencilerin % 75 i arkadaşlarının ruhsal sorunlarına destek olmaktadır. Ama sadece %20 si arkadaşlarının sorunlarına daha derinden destek vermektedir.
Yaklaşık öğrencilerin % 5 i ise , arkadaşları kendilerine psikiyatrik problemlerinden bahsedince rahatsız olmaktadır.
Öğrencilerde en sık görülen psikiyatrik problemler; depresyon, kendine zarar verme, kaygı bozuklukları ve yeme bozuklukları olmaktadır. Kaygı ile ilgili sorunlar birinci yılda % 46 civarında iken son senede % 90 a doğru çıkmaktadır.
Ayrıca depresyon en çok üniversite son sınıf öğrencilerinde görülmektedir( yaklaşık % 25) Birinci sınıf öğrencilerinin yarısı psikiyatrik sorunlarına , arkadaşlarının olumsuz bir yaklaşım içinde olduklarını ve %43 ü de ruhsal sıkıntılarını arkadaşlarına kolayca anlatamadıklarını söylemişlerdir.
Üniversite öğrencileri için, üniversitenin kendi bünyesinde ruhsal danışmanlık hizmet merkezlerinin kurulması , kendini yalnız ve nasıl destek alacağını bilemeyen öğrenciler için önemli bir destekdir.
|