Terk edilmek kadar zor bir duygu olmasa gerek. Yıllarca emek verdiğiniz ve bütün yaşantınızı yatırdığınız evliliğiniz şu ya da bu nedenden dolayı bitmiştir. Başlangıçta eşinize ve bu sonu oluşturanlara ait kızgınlık, suçlama, özlem ve kendinizi yargılama gibi bir sürece girersiniz.
Depresif (iştahsızlık, ilgisizlik, uyku problemleri, enerji kaybı vs) şikâyetlerde bu döneme eşlik eder. İnsanlar, yüzünüzdeki mutsuz ifadeyi de fark edebilirler. Ya da güler yüzünüzün sakladığı hüzünlü ve kırgın bir yüz sizi de sıkıntıya sokar.
Bu noktadan sonra gelişen süreç doğal olarak alacağınız duygusal ve maddi desteğe bağlı olarak da değişmesine rağmen izlediği süreç iki tarzdadır. Birincisinde; Ayrılığı kabul etmeme kızgınlığı ile sevgisi ile eski eşinize ait anılar ya düşüncenizde ya da eşinizle devam eden çatışmalar tarzında sürdürenler vardır. Duygular nefret veya kızgınlık olsa bile bir şekilde ilişkinin devamını sağlar. Eşinize fiziksel olarak ulaşamazsanız ya da dokunamazsanız bile kendi iç dünyanızda ona ait duygularınızı yaşatarak ondan ayrılmazsınız. Böyle olunca da, yani bütün duygularınız eşinizle beraber kalınca bir başka kalıcı ilişki başlatmanız çok zorlaşır. Kendinizi iş ve ev arasındaki yaşama kapatıp, duygu evinizin pencere ve kapılarını sıkı sıkıya kapatabilirsiniz. Bu durum sizi kendi içinizde daha mutsuz ve güvensiz hale getirecektir.
Bir duygu da (bunu doğru şekilde kullanabilirseniz size oldukça yardımcı da olabilir) çok çalışıp çok başarılı olmak ve eşinizden daha iyi bir konuma gelme ve böylece size yaşattığı başarısızlığı ondan daha başarılı olarak çözmektir.
İkincisi de; Sıkıntılı bir süreçten sonra ayrılığı kabul etme ve duygusal hasarları tamir ederek, yaşamın belirsizliğinin sonuçlarını kabul edip, yeni yaşama uyum gösterme ve kendi iç dünyanızda oluşan ve sizi sorunlara götüren kendi taraflarınızı da fark edip çözerek daha sağlıklı yeni ilişkiler geliştirme yoluna gitmektir. Burada en riskli noktalardan biri de bir ayrılıktan sonra bireylerin, ayrılığın yarattığı sıkıntıları, hemen bir başka ilişkiye girerek halletme yoluna gitmesidir. Bu çoğunlukla ikinci ilişkide de problemler oluşmasına yol açmakta ve hırpalanma katsayını arttırmaktadır. Bundan dolayı ayrılıktan sonraki ilk bir yıl içinde ( özellikle ilk 6 ay) ilişkileriniz gelişiyor ise de, onu arkadaşlık düzeyinde tutmaya çalışmak gerekir. Özellikle ayrılığın etkilerini duygusal olarak temizledikten sonra kalıcı ilişkilere doğru adım atmak çok daha sağlıklı olmaktadır.
|