Depresyon, insanın neşesinin kaçtığı ve hayattan zevk alamamanın başladığı bir ruh halidir. Sokakta konuşulan depresyon aslında neşesizlik ve isteksizlik bulguları ile tarif edilir, hâlbuki tek tek sayıldığında depresyon belirtileri olarak sayılır ve ancak bu belirtiler belli bir süre ve şiddete erişince psikiyatristlerin majör depresyon tanısı koydukları duruma erişir. Yani neşesizlik bir depresyon bulgusu y ada belirtisidir ama tek başına depresyon tanısı koydurmaz.
Sadece yaşanan bir olaya bağlı olup birkaç gün içinde geçerse de süre olarak depresyon tanısı derecesine erişemez. Yani psikiyatrist için tedavisi gereken depresyon, depresyon belirtilerinin birkaçının yan yana geldiği ve birkaç hafta sürüp bireyin yaşamını bozduğu durumdur. Depresyon hafif derecede ise ilaçsız tedavi edilebilir. Hatta ilaçsız tedavi edilmesi tercih edilmelidir. Birey yaşamsal ya da maddi sorunlardan dolayı sıkışmış ve buna bağlı depresif şikayetleri ya da hafif depresyonu varsa bir samimi yardım yada profesyonel danışmanlık alarak bunu aşabilir. Yakınlarının yardım için öne çıkmaları ve sorunlarını rahatlatmaları da hafif derecede depresyonun çözülmesini sağlayabilir. Hafif depresyonu olan bireylerin sorun çözme yetileri yüksekse ve kişilik itibari ile sıkıntıya dirençli iseler, hafif depresyonu kendi kendilerine de çözebilirler.
Ortam değişimi ya da daha rahat bir ortamda yaşama ya da çalışma da hafif depresyonun kendi kendine çözülmesine neden olabilir. Aynı şekilde bireylerin sorunlu ilişkilerindeki iyileşme de hafif depresyonun çözülmesini sağlar. Bazen de kişiler kendilerini iyileştireceklerine inandıkları şeylerle de hafif depresyonu yenebilirler. Tıp ve psikiyatri dışında depresyonu tedavi eden yöntemlerin aslında çoğu hafif depresyonlar içindir. Hafif depresyonu tedavi eden yöntemler, ileri derecede depresyonun tedavisinde yetersiz kalmaktadırlar.
|