Tweet

DEPRESYON BELİRTİLERİ TEDAVİSİ-3(TERAPİLER-KONUŞMA İLE TEDAVİ)

 


Depresyon sadece ilaçlarla tedavi edilmez, ayrıca konuşma ile tedavi yani terapiler, depresyonun tedavisinde belli aşamalarda etkindir. Öncelikle şunu belirmemiz lazım, ileri derecede ve psikotik depresyonlarda tek başına terapi ile tedaviyi düşünmemek gerekir. Hafif ve orta derecede depresyonlarda terapi tek başına da tedaviyi sağlayabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekir, terapi uzun sürebilen bir süreçtir ve bu süreçte hastanın yaşamını bozacak bir riskin olmaması da gerekir.

Terapi ya da terapiye yakın bir çok yaklaşım bulunmaktadır. Günümüzdeki terapilerin çoğu Sigmund Freud’un yaklaşımından köken almaktadır. Freud’ ün başlattığı psikoanalitik terapiler, yıllar içinde terapistlerin geliştirdiği diğer psikoterapilere doğru çeşitlenmiştir. Günümüzde psikoterapiler analitik, aile ,evlilik, bilişsel, davranışçı, kişilerarası ,grup vs. gibi birçok çeşittir. Zamanla kısa terapiler denilen 6-12 seans içinde terapiyi tamamlamayı hedefleyen terapilerde geliştirilmiştir. Bir diğer nokta da ruhsal danışmanlığın da belli durumlarda etkin olduğudur.

Bir anlamda depresyonun kaynaklandığı duruma göre de terapi çeşidi belirlenebilir. Yada terapi bireysel başlayıp sonra çift ya da aile terapisine dönüşebilir. Depresyonda terapiyi sadece terapistin psikoterapi yaptığı bir yaklaşım olarak düşünmemek gerekir. Terapide her iki tarafta aktif bir şekilde karşılıklı etkileşim içinde terapide sonuca ulaşırlar. Bundan dolayı terapistin kendi iç dünyasındaki çatışmaları çözmüş ve kendi olumsuzluklarını, depresyondaki hasta üzerine yansıtmaması da gerekir. Her görüşme yada konuşma terapi değildir. Terapi belli bir yol izleyen ve hedefleri olan bir yaklaşımdır. Terapi bir sohbet değildir.

Depresyondaki terapide amaç bireyi depresyona götüren bilinçaltı ya da bilinen sebepleri hastaya fark ettirmek ve yaşamında onu depresyona götüren nedenleri değiştirmesini sağlamaktır. Terapilerde depresyon yaşayan kişinin olumsuz, doğaldan fazla karamsar düşüncelerini olumlu alternatiflerle de değiştirmek bir terapi şeklidir. Kişilerarası çatışmalarını fark ettirmek ya da bireysel sorunlarını çözmek veya evlilik, aile içi sorunlarına çözüm getirmek de terapide kullanılan yöntemlerdendir. Terapilerde ümidin yerleştirilmesi, iç dünyaya bakışın oluşturulması, kullandığı savunma mekanizmalarının(inkar gibi) fark ettirilmesi, iç dirençlerinin çözülmesi de ana hedeflerdendir.

Terapilerde ilaç gibi uygun yerde uygun şekilde kullanılırsa yardımcı olur. Terapilerin iyi niyetli bu konuyu bilenler tarafından yapılmaması durumunda, terapi tam aksine bireyler üzerinde zarar verici bir etki yaratabilir.




Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler

Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler

  Kişiliğinizi ve karakterinizi size söyler
İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler

İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler

İlişkinizin ayrılığa mı yoksa beraberliğe mi gittiğini önceden size söyler
Evliliğinizin geleceğini tahmin eder Evliliğinizin geleceğini tahmin eder

Evliliğinizin geleceğini tahmin eder

Evliliğinizin geleceğini tahmin eder
Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun

Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun

  Psikiyatrik rahatsızlık riskinizin ne olduğunu bulun