Bekâr bir adam, kendini çok hoş bulmaktan veya bir oğlan çocuğu sanmaktan bir türlü kurtulamaz.
Helen Rowland
Evlenmeyi Engelleyen Faktörler
Bazılarımız hiç evlenmez ya da evlenmeyi çok zor buluruz. Burada, evlenmek istemeyip, özellikle evlenmeyen grubu dâhil etmiyoruz, fakat iki grubun arasında bağlantılar olduğunu da düşünmek gerekiyor.
Evlenemeyen gençlerin bazı özelliklerini göz önüne alacak olursak;
1-Kişilik özellikleri nedeniyle aşırı çekingen, içe dönük ve sosyal ortamlarda sıkılanlar: Bu gruptakiler, ilişki geliştirmede zorluk çektiği için, eğer ona sosyal destek olan yapılar yoksa evlenmek konusunda zorlanırlar. Elbette evlenme sürecinin başlaması için tanışma ve bir müddet birbirini tanıma sürecinin olması gerekiyor. Bu grup, bunu oluşturamadığı için evlilik yapamazlar. Ya da ilk tanıştıkları, daha doğrusu, karşı taraftaki kişinin oluşturduğu ilk ilişki ile hemen evlenebilirler. Bu da çok sağlıklı değildir. İlk karşınıza çıkan arkadaşınızla ve onu tanımadan evlenmenizde önemli sakıncaları bulunmaktadır.
2-Ailesinde yoğun evlilik problemleri olup, onun etkisiyle evliliğe sıcak bakamayanlar: Mutlu olma olasılığı ile mutsuz olabileceği ikilemi arasında olan bu grup, evlilik ile ilgili ikilem içindedirler. Bu anlamda, tereddütleri ilişkilerinin evliliğe uzanamamasına neden olur.
3-Farkında olmadığı bir terk edilme korkusu yaşayanlar: Bilinçaltında terk edilebileceklerini ve çok acı çekebileceklerini düşünen bu grup, ilişkilerinde yoğunlaştıkça terk edilme korkuları da artar. Bu insanlar ilişkilerinde sorun yaşamaya başlarlar çünkü terk edilecekleri korkusu ile de kendilerini uzaklaştırma duygusuna da girerler. 4-İlişkilerinde güvensiz olanlar: Güvensizliklerden, karşısındakine çok bağlanırlar ve bu yüzden kıskançlıkları artar. Güvensizlikleri sürekli olarak dalgalandığı için, bir gün iyi bir gün kötü devinim gösterebilirler.
5-Çocukluklarında onları çok etkileyen ruhsal travma geçirenler: Özellikle tacize uğrayıp bunu çözemeyenler için evlilik ve evliliğin bir parçası olan cinsellik çok zor olduğu için, elden geldiğince evlenmekten uzak dururlar.
6-Kişilik özellikleri dolayısıyla sürekli tartışmacı ve toleransı düşük olan grup: Bunlar ilişkilerini bozarak evliliğe gitmesini kendi kendilerine engellerler.
7-Aşırı titiz ve seçici olanlar: Bu grup kolay kolay bir eş beğenemez ve beğendiklerinin ufak tefek kusurlarını da çabucak büyütüp ilişkiden çekilirler.
8-Cinsel kimlik karmaşası yaşayanlar: Bu grup için evliliğin getireceği cinsel tereddütler olduğu için evlilikte uzak durur ve geçiştirirler.
9-Bir önceki ilişkinin kayıp reaksiyonunu hala çözemeyip ve onun yokluğunun etkisinde yaşayanlar: Bu grup halen gizli duygusal bir bağlılıkla eski sevgililerine bağlıdırlar ve başka biri ile evlenmeyi ‘‘onu aldatma’’ gibi hissederler. Bu yüzden de evlilikten uzak dururlar.
Kısaca özetlediğimiz bu maddelerin ötesinde insanlarla tanışmanın ve bir sosyal boyutunu da unutmamak gerekiyor. Sosyal olarak sizin ya da ailenizin geniş bir çevresinin olması sizin evlenme olasılığınızı arttırır.
Tabii sosyal çevreniz geniş olmasına rağmen siz bu sosyal çevreye karşıt bir konumda iseniz bir eş bulma olasılığınızı azaltır. Sosyal tutum, çevre ya da şartlar ne olursa olsun evlenmede esas olan, sosyal şartları kullanarak insanlarla tanışma, tanıma ve kendinizi tanıtma olasılığınızı arttırmaktır. Bu karşınıza, beklentilerinize daha çok karşılık verebilecek insanların çıkmasını sağlayacaktır.
|