Tüm mesleklerin kendi içinde stresli ve zor tarafları olabilir. Ancak bazı meslekler karşı karşıya kaldıkları durumlardan dolayı, bu işte çalışanları ruhsal olarak daha olumsuz etkileyebilir. Polislik ve emniyet güçlerinde çalışmaklar, stresin yüksek olduğu olumsuz olaylarla karşı karşıya gelerek, ruhsal durumları etkilenen mesleklerden bir tanesidir. Özellikle yurtdışında yapılan çalışmalarda, karşı karşıya kaldıkları travmatik olayların polisi ruhsal olarak olumsuz etkilediği ve dolayısı ile intihar düşüncelerine götürdüğü incelemiştir (Violanti, 2004).
Burada dikkati çeken ve önemli nokta ise, daha genç emniyet mensuplarının olaylardan daha çok etkilendiği, eski emniyet mensuplarının bu tür travmalar ile baş etmek için kendi iç dünyalarında bir korunma oluşturarak, sorunlar ile daha iyi baş ettikleri yönündedir.
İntihar teşebbüsü öncesi bunu en çok tahmin eden konu, bireyde intihar düşüncelerinin oluşmuş olmasıdır. Bunun yanı sıra, emniyet mensubu karamsarlık, sıkılma, kızgınlık ve boş vermişlik, yaşamdan anlamsızlık ve ümitsizlik duyguları da ifade ediyorsa, intihara eğilim daha da olası demektir.
İntihar düşüncesi özellikle bekâr ve daha genç mensuplarda daha fazla olabilir. Ancak intihara tesebbüs ya da intihar etme, ilişki ya da evlilik problemi yaşayan, iş sorunlarında sıkışmış ve maddi problemlerle de bunalmış polislerde daha fazladır. Yani intihar edenlerde 1. sırada evlilik ve ilişki problemleri, 2. sırada işle ilgili sorunlar, 3. sırada ruhsal problemler gelmektedir.
Ülkemizde ise 1. sırada ruhi bunalım, 2.sırada nedeni bilinmeyenler, 3.sırada evlilik ilişki problemleri, 4. sırada maddi problemler olarak veriler açıklanmıştır. Ancak iş problemleri hiç belirtilmemiştir. Bu da nedeni bilinmeyenler arasında önemli ölçüde, işle ilgili problemlerin olabileceği olasılığını düşündürtmektedir. Ruhi bunalımın 1. derecede olması ise yine ruhi bunalım adı altında ancak, buna sebep olan problemi saklamaktadır. Ruhi bunalımın, burada psikiyatrik bir rahatsızlık diye genellenmemesi altında yatan sebeplerin araştırılması gerekmektedir. O nedenle, 30’lu yaşlardaki polis mensupları yaş itibarı ile riskleri daha da artmış gruptur.
Bütün bunlar göstermektedir ki, ruhsal sağlığı etkilenen ve karamsarlık içine girmiş ve bir ölçüde dışa kendini kapamış polisler daha yakından izlenmeli ve meslek içi destek gruplarından resmi ve kayıtlı olmayan bir destek almalıdırlar. Özellikle evlilik, ilişki problemi yoğun olan ve maddi sıkıntılar içinde olup iş arkadaşları ya da amirleri ile problemler yaşayan gruplar ise daha profesyonel yardım almalıdırlar. Bütün bu destekler ise kariyerlerine bir zarar gelmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde sıkıntısı olan büyük bir grup bu konuda yardım almaktan kaçınacaktır.
|