Aslında psikiyatrik hastalık değil de psikiyatrik bozukluk-rahatsızlık deyimi daha çok kullanılır. Günümüzde psikiyatrik bozukluklar kavramı gittikçe genişlemiş ve birçok durumu içine almıştır. Geçmişte bir olay karşısında yaşadığımız sıkıntılı durumlar UYUM BOZUKLUKLARI teşhisi altında toplanmış, bir yakınımızı kaybettiğimizde oluşan YAS ise uzadığı zaman UZAMIŞ YAS REAKSİYONU adı altında yerleşmiştir.
Psikiyatrik rahatsızlıklar kavramı genişleyerek bir çok durumu içine aldığından, toplumda ya da günlük yaşamda büyük, küçük bir çok ruhsal şikayeti olanlara psikiyatrik rahatsızlığı var denilmektedir. Halbuki bu çok doğru bir tanımlama değildir. Psikiyatrik şikayetler ancak belli sayıda yan yana gelip, ancak belli süreçlerden sonra rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Örneğin, yaşadığı bir olaya bağlı üzüntüsü olan, bundan dolayı iştahı kesilmiş ve kendini birkaç gün kötü hisseden birisinin depresif şikayetleri vardır. Ama bu Majör Depresyon ya da psikiyatrik bir hastalık değildir, sadece depresif şikayetlerdir. Ama şikayetler sayı ve çeşit olarak çok ve bireyin günlük yaşamını etkiler hale gelirse rahatsızlık olarak adlandırılabilir.
Toplum kendinden farklı bireyleri de RUH HASTASI diye tanımlayabilmektedir. Halbuki bu gruptaki bireylerin bir kısmı kişilik bozuklukları dediğimiz, insan ilişkilerinde problemler yaşayan ve yaşatan gruba dahildir. Kişilik bozuklukları 1. derecede psikiyatrik teşhis olmasa da 2.derece de bir psikiyatrik teşhistir. Bunun için geçici ve sadece birkaç saat ya da birkaç saat süren şikayetler psikiyatrik rahatsızlık değildir, ancak psikiyatrik şikayetlerdir. Daha sonra psikiyatrik bir rahatsızlığa ya da bozukluğa doğru ilerleyebilir ya da ilerlemeyebilir.
|