Tacizcinin taciz ettiği kişi üzerindeki olumsuz etkileri düşünülenin çok daha ötesindedir. Tacize uğrayan kişi, belli yerlere gitmekten çekinmekte, daha az dışarı çıkmakta ve kişisel olarak korunma tedbirleri almaktadır.
Neredeyse, tacize uğrayanların 3/1’i kendilerine şiddet uygulanacağı korkusu yaşarken, yaklaşık % 80’ nin de ise kaygı düzeyleri yükselmekte ve % 50’ye yakını da taciz edilmesi ile ilgili olayları hatırlamaktan dolayı tedirgin olmaktadır.
Tacize uğrayanlar arasında, uyku bozuklukları, kâbuslar, iştah bozuklukları ve depresyon daha sık görülmektedir. Tacize uğrayanın % 37’si ‘Travma Sonrası Stres Bozukluğunun’ karakterlerini doldurmaktadır.
Tacize uğrayanların % 60’nın tacizcisi, yakın çevreden ve tanıdığı birisi iken,% 10’u tacizciyi tanımamakta, ancak daha önce görmüş olup, % 30‘u ise taciz edeni hiç bilmemektedir.
Julia Roberts’ın başrolü oynadığı ‘’Sleeping with the enemy (Düşman ile uyumak), Nancy Price’ın kitabından uyarlanan ve tacize uğrayan bir kadının yaşadıklarını anlatan film, kadının uğradığı tacizin ciddi boyutlarını da ortaya koymaktadır. Aslında taciz, tacize uğrayan kişi için bir ‘’yavaş yavaş ölüm’’ olmaktadır. Çünkü, eski eş ya da erkek arkadaşları tarafından öldürülen kadınların %76’sı daha önce bu bireyler tarafından tacize uğramış olmaktadırlar.
Bir diğer anlatımla, tacizci ‘’şeytan ve melektir’’. Bir tarafta taciz ettiğine âşık, diğer tarafta ise ona karşı zarar vericidir. İşte belki bu sebepten dolayı, tacize uğrayanların bir kısmı intiharı düşünmektedirler. Özellikle, tacize uğrayıp ta bu durumu başkaları ile paylaşamayan ergenler arasında intihar teşebbüsleri yaşanmaktadır.
Bazı tacizciler, internet ortamında, online bir sadism uygulayabilmektedirler. Özellikle, online, SMS ve rahatsız edici telefonlarla devam eden tacizleri yaşayanlar, bu durumu yakınları ile paylaşamıyor ve kişilik itibari ile içe daha kapalı olup, tacizin etkisiyle içlerine daha da kapanıyorlarsa, bu kişilerin psikiyatrik şikayet ya da rahatsızlık geliştirme olasılıkları daha da yüksektir.
Psikiyatrik şikayetler, ‘’takipçi tacizcinin’’ uyguladığı tehdididir ve zarar verici davranışın şiddeti ile de ilgilidir. Tacizci, tacize uğrayana, onun hayatını tehdit eder ve onu çaresizliğe düşürür bir içerikte davranıyorsa, tacize uğrayan, ‘Travma Sonrası Stres Bozukluğu’’ ya da ‘Vietnam/Güneydoğu Sendromu’ geliştirebilir. Yani, her yerde tacizcinin olabileceğini düşünür, gece seslerden ya da gelen her telefondan tedirgin olur. Kapı çalsa irkilir, sürekli takip edildiği duygusu ile arkasına bakar. Çok kaygılıdır, neşesi kaybolur hayattan zevk almaz ve köşeye sıkışmış hisseder, hayattan bıkabilir. Panikleri başlayabilir ve zamanla kişilikleri bile değişime uğrayabilir.
|