Sosyal fobisi olanlar nasıl hissederler?
-Kaygılıdırlar. -Herkesin önünde kendini küçük düşürücü bir şey yapma endişesi taşırlar. -Sosyal ortamlara girmenin kaygısını yaşarlar. -Meydana gelebilecek ve utandıracak olası bir durumu bütün detayları ile düşünmekle kendilerini sıkıntıya sokarlar. -İstediği şeyleri yapamamak ya a yaptırtamamakdan şikayetçidirler.. -Herhangi bir olaydan sonra ne yaptığı ve nasıl davrandığı konusunda endişeye kapılırlar. Ne söylediği ve nasıl davrandığını defalarca yeniden düşünmek ve içinden kendi kendine konuşurlar.
Gerek genel sosyal fobisi olanlar gerekse spesifik sosyal fobisi olan insanlar birtakım fiziksel sıkıntılar da yaşarlar. Bunlar;
-ağız kuruluğu -terleme -kalp çarpıntısı -tuvalete gitme isteği - çok hızlı nefes alıp verme ve bu yüzden el ve ayak parmaklarında uyuşma ve karıncalanma -Yüzün kızarması, titreme ve kekeleme
Sosyal fobinin her iki türü de panik ataklara neden olabilir. Sadece birkaç dakika süren panik ataklarda kişi kendini son derece kaygılı hisseder ve hatta cinnet geçireceğini ya da öleceğini bile sanır. Çok kısa bir sürede kişi tamamıyla bu durumun etkisi altına girer ve sona erdiğinde ise son derece yorgun ve bitkin düşer. Bu durumlar kişiye çok büyük sıkıntılar verse de fiziksel herhangi bir zarara yol açmazlar ve kendiliğinden de geçerler.
Sosyal fobisi olan kişi kendi hakkında nasıl düşünür?
Sosyal fobiler çok yıpratıcı olabilirler. Diğer insanların çok kolaylıkla yaptıkları şeyler sosyal fobisi olan birisi için adeta imkânsızdır. İnsanların onları sıkıcı bulduğunu düşünürler. Çok hassas davranırlar ve diğer insanları rahatsız etmekten çekinirler. Bütün bunlar çok kolaylıkla sosyal fobisi olanı çok mutsuz ve depresif kılabilir. Böylece ne kadar depresif ve mutsuz olurlarsa bir o kadar da sosyal fobileri artar ve böylece kendilerini bir kısır döngünün içinde bulurlar.
Sosyal fobiler kişilerin hayatını nasıl etkiler?
Sosyal fobisi olan ve bunun bilincinde olan birçok kişi hayatını buna göre düzenler. Böylece gerek kişinin kendisi gerekse ailesi aslında kendilerini çok mutlu edecek ve zevk alacakları birçok şeyden de mahrum kalırlar. Mesela, çocuklarının okul aktivitelerine gidemezler, yeni tanıştıklarını ziyaret edemezler, alışverişe ve hatta tatile bile gidemezler. İşte çok başarılı olmalarına rağmen terfi olmak istemezler.
Çok ciddi sosyal fobisi olanlar (özellikle erkekler) çok uzun süreli karşı cinsle ilişkiler yaşamakta zorlanırlar.
|