Peki, sosyal fobiyi hangi neler devam ettirir?
Düşünceler: Belli düşünceler ve tavırlar herhangi bir sosyal ortama girmeniz halinde ortaya çıkıp sizi kaygılı yapabilirler. Bunları aşağıda özetledim;
Kendiniz için koyduğunuz kurallar: Kendiniz için bazı kurallar koyarsınız ve gittiğiniz her yerde ve yaptığınız her işte o kurala ya da kurallara uymak için kendinizi zorlarsınız. Mesela, her zaman her yerde her şeyin kontrolü sizde olsun istersiniz ya da her zaman çok akıllı ve zeki olduğunuzu göstermeye çalışırsınız.
Kendi hakkınızdaki düşünceleriniz: Mesela, kişi sürekli olarak sıkıcı bir insan olduğunu düşünüyor ise, bu düşüncesi kişinin diğer insanlardan uzak durmasına ve çevresi ile ilişki kurmamasına neden olabilir.
Tahminler ve önyargılar: Kişinin diğer insanların kendisi hakkında ne düşüneceklerini çok önemsemesi ve kendisini tanımaları halinde mesela, ne kadar yetersiz, sıkıcı ve aptal biri olduğunu düşünecekleri kaygısı ( gerçekte öyle bir insan olmadığınız halde) sosyal kaçınmanızı arttırır .
Diğer insanların sizi eleştirmeleri: Diğer insanların zaman zaman size yöneltmiş oldukları bazı eleştiriler ve söyledikleri , bir süre sonra kendi hakkınızda bazı olumsuz düşüncelerinizin oluşmasına ve yerleşmesine neden olabilir. Fakat bu çoğu zaman insanların sizi nasıl gördüğü ile alakalı değildir ve gerçeği de yansıtmaz.
Garantiye alma davranışı: Bazı sosyal ortamlarda kendinizi daha iyi ve rahat hissetmek için belirli davranış şekilleri edinirsiniz. Bunlar;
- sıkıntı azaltıcı kullanmak -göz temasından kaçınmak -kendi hakkınızda kişisel hiçbir şey söylememek -diğer insanlar hakkında çok soru sormamak
Bütün bu davranış biçimlerinden dolayı hiçbir zaman( böyle davranmadığınız durumlarda bile) aksine davrandığınız yada düşündüğünüz durumda , olumsuz herhangi bir şeyin olmadığını/olmayacağını bilme şansınız da hiç olmayacaktır ve bu kaçıngan davranışınız böyle devam edip gidecektir.
|